We houden er stiekem van om de boel een beetje op te schudden. Te prikken en te porren. Want wie geprikkeld wordt, wordt geraakt. Of uitgedaagd.

Iemand die daar goed in is, is kunstenaar David Cerny. Als je in Praag bent maak je vast kennis met hem. Tijdens zijn studie aan de kunstacademie schilderde hij een Russische tank roze en plaatste er een middelvinger van papier-maché op . Deze actie werd niet gewaardeerd. Omdat de tank een oorlogsmonument was werd hij gearresteerd voor vandalisme. Ze herstelden de tank in de oude staat, maar progressieve parlementsleden schilderden hem later weer roze. Zo’n 30 kilometer van Praag kun je de tank nog steeds bekijken. Hij staat daar bij de ingang van het Legermuseum in Lesany.

Ook over het hoofd van de wereldberoemde Tsjechische schrijver Kafka ontfermde hij zich. Hij maakte een elf meter hoog kunstwerk met ronddraaiende schijven. Als ze op hun plaats vallen zie je het hoofd als kunstwerk.

Of de plassende mannen op de binnenplaats van het Franz Kafka Museum. Hij noemde de creatie ‘Piss’. De twee mechanische figuren staan te urineren op de Tsjechische Republiek. De betekenis mag duidelijk zijn. Als je zelf een tekst gepiest wil hebben kan dat. Je persoonlijke bericht kun je plaatsen waarna de mannen het voor je plassen.

Onze favoriet is ‘Baby’s’. De metershoge zwarte baby’s kruipen rond met een gestanste barcode op de plaats van een gezicht. Groot, zwart, imponerend, lief en toch afstandelijk. De Franse filosoof Bernard Stiegler zei ooit “We moeten milieuvriendelijk gaan leven, minder CO2 uitstoten en minder water verbruiken. Dat kan alleen door sublimatie. Daarmee bedoel ik dat we af moeten van de driften die gericht zijn op onmiddellijke bevrediging: kopen en consumeren. Promoot verlangens in plaats van driften”.