Haar in je brood

Het was een gek bericht; de Keuringsdienst van Waarde meldde onlangs dat broodverbeteraar in sommige gevallen gemaakt wordt van mensenhaar. Chinees mensenhaar wel te verstaan.

De Keuringsdienst van Waarde legde met de verborgen camera gesprekken vast tussen vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken. Zij gaven toe dat 80% van het L-cysteïne van mensenharen gemaakt is. Dit aminozuur wordt gebruikt als broodverbeteraar. De kans dat jouw Nederlandse boterham deze haren bevat is niet heel groot. Nederlandse bakkers gebruiken voornamelijk plantaardige broodverbeteraars. Hooguit 10% van de Nederlandse bakkers gebruikt een Chinese variant, waarbij het vrij onwaarschijnlijk is dat deze uit de betreffende fabrieken komt.

Wat gebeurt er in Nederland met het afgeknipte haar?

In Nederland zijn we iets minder fantasierijk. Salons gebruiken lange stukken haar in sommige gevallen voor extensions of pruiken. In de meeste gevallen vegen kappers alles op en gooien het weg. Faces in Eindhoven heeft een tijd lang kilo’s haar verzameld. Een student van de Design Academy gebruikte de haren om te vilten en maakte daar kleding en grote stellages van.

By |2018-04-26T15:20:06+00:00juni 21st, 2017|Geen onderdeel van een categorie|Reacties uitgeschakeld voor Haar in je brood
preloader